Cozia este cea mai veche mπnπstire din Valahia. Ea a fost εntemeiatπ pe valea Oltului de voievodul Mircea cel BπtrΓn εn 1387-1388, εnhumat εntr-o criptπ de aici. Tabloul votiv, realizat cΓ■iva ani dupπ construc■ia mπnπstirii, εl reprezintπ pe Mircea cel BπtrΓn εn costumul purtat cu ocazia participπrii sale la cruciada de la Nicopole din 1396.
Capodoperπ a arhitecturii din Valahia, biserica äSfΓnta Treimeö a fost εnπl■atπ de constructori din Moravia, dupπ un plan triconc ║i cu o fa■adπ minu■ios decoratπ. ╬n criptπ au fost depuse, la εnceputul secolului al XVII-lea, rπmπ║i■ele pπmΓnte║ti ale cπlugπri■ei Teofana, mama voievodului Mihai Viteazul. Biserica a fost restauratπ εn 1707 de Constantin BrΓncoveanu, care a adπugat un pridvor larg, cu stΓlpi εn torsadπ ║i arcade largi. ╬ntre 1850 ║i 1856, la ini■iativa domnitorilor Bibescu ║i ¬tirbei, biserica a fost din nou restauratπ. Complexul monahal Cozia cuprinde, de asemenea, douπ capele datΓnd din secolele XVI-XVIII, care au pπstrat picturile murale originale, cea mai veche fiind biserica bolni■ei, pictatπ de me║terul Maxim.
╬n 1517, voievodul Neagoe Basarab a construit o fΓntΓnπ care εi poartπ ║i astπzi numele. Muzeul mπnπstirii adπposte║te o colec■ie de icoane vechi ║i manuscrise din secolul al XVII-lea, difuzate εn limba romΓnπ de cronicarii moldoveni ║i valahi